Loading page...

test

SEO handleiding voor beginners

SEO handleiding voor beginners

Op verzoek van veel van onze klanten vindt u hier een handige beginners SEO handleiding om uw webpagina’s beter vindbaar te maken online.
Zoekmachine optimalisatie (SEO) is inmiddels een eigen vakgebied aan het worden. Toch is er al een groot aantal laagdrempelige zaken die u zelf kunt verbeteren aan uw website waardoor hij beter vindbaar kan worden. Die SEO tips hebben kort en krachtig op een rijtje gezet.
 

Off- en on-page SEO

Voordat u de tips doorneemt is het even van belang om het verschil te leren kennen tussen off- en on-page SEO.
Off-page SEO betekent praktisch ‘het verkrijgen van links van externe sites, fora e.d. naar uw eigen website (links naar uw website).’ Inmiddels is off-page SEO een zeer belangrijk onderdeel van het gehele optimaliseren. Hiervoor verwijs ik graag naar een eerdere blogpost die speciaal over dit ‘linkbuilding’, zoals het genoemd wordt, gaat.
On-page SEO is het doen van aanpassingen op uw website zelf waardoor hij beter vindbaar wordt gemaakt. De tips hieronder gaan allemaal over on-page SEO. 
 

De basis SEO tips op een rijtje

 1. SEO begint met het kiezen van de juiste keywords (zoekwoorden). Iedere pagina op uw website kan vindbaar worden gemaakt op één keyword of één combinatie van keywords. Denk dus goed na over de juiste keywords per pagina voordat u begint met het schrijven van teksten voor uw website.
  Lees hier meer over de optimale keyword strategie en het kiezen van de juiste keywords.
 2. Zorg ervoor dat u naast het gekozen keyword ook in de tekst gebruikt maakt van variaties op het keyword. Denk aan ‘handleiding vs. beginnershandleiding’.
 3. Zorg er ook voor dat de URL van de webpagina goed leesbaar is. Dit wil zeggen dat hij woorden bevat en geen rare tekens.
 4. Laat het gekozen zoekwoord er ook in terugkomen (zie onze URL hierboven): …/seo-handleiding
 5. De <title tag> , de titel van de pagina, moet gevuld zijn en het zoekwoord moet er in terugkomen. Deze title tag wordt door Google gebruikt om als bovenste regel in de zoekresultaten te weergeven. Zorg ervoor dat de tag niet langer dan 60 tekens is.
 6. Vul de meta tags. Dit zijn data tags in de niet zichtbare achterkant van uw website.
  De meta description: is liever niet langer dan 156 tekens. Laat het zoekwoord en variaties daarop er in terugkomen incombinatie met een duidelijke call-to-action.
  De meta keywords: herhaal in deze tag het gekozen zoekwoord en een aantal variaties daarop. Beperk het tot maximaal 10 keywords.
 7. Dan de tekst op uw webpagina. Zorgt ervoor dat het zoekwoord er een keer of drie in terugkomt. Gebruik daarnaast logische variaties en zorg dat u een goed lopende tekst schrijft. Laat de tekst niet te kort (het liefst meer dan 100 woorden) en ook niet te lang zijn.
 8. De opmaak van de tekst is ook belangrijk. Gebruik, als het kan, header ofwel alineakoppen (in de code van uw website vaak aangeduid als <h1>, <h2>, etc). Een zoekmachine begrijpt de structuur van de tekst dan beter en ziet welke tekst, zoals de koppen, het belangrijkste is.
 9. Foto’s op uw webpagina? Maak die dan ook SEO. Dit doet u door uw foto op te slaan als ‘zoekwoord.jpg’. Vervolgens kunt u ook nog een omschrijving aan de foto meegeven, de zogenaamde alt tag. In veel website CMS-en is dit ingebouwd en herkent u het aan het feit dat u een omschrijving over de foto kunt invullen. Doe dit altijd en maak een korte omschrijving waarin uw zoekwoord of variaties daarop terugkomen.
 10. Zorg voor een sitemap op uw website en meld hem aan bij Google. Veel websitesystemen hebben deze functionaliteiten al in zich. Om de map vervolgens aan te melden bij Google maakt u een account bij Google Webmasterhulpprogramma’s.  Meer info vindt u hier.

 
Met deze tips bent u als een behoorlijk eind op weg. Zoals gezegd blijft off-page SEO het belangrijkste onderdeel van SEO. Ook social media neemt daarbij een steeds grotere rol in. In een latere blogpost kom ik daar op terug. 
 
Ook Google heeft een SEO handleiding geschreven. Altijd handig, bekijk hem hier.

Tags: 

Reactie toevoegen